19 Şubat 2011 Cumartesi

7/24 taşkışla

BU KONUDA ÖNÜMÜZDE ENGELLERİ KISACA SIRALIYORUM

  • gece kalan ögrencilerin su ısıtıcısı akullanmalarından dolayı yangın tehlikesinin olması ;

bu sorunu çözmek için her koridora yemekhanede bulunan su dolaplarından koyulabilir ve bizim için daha iyi olur

  • restorasyon nedeniyle okul içinde bulunan iskele
  • geçen dönemlerde yapılan 7/24 lerde yapılan uygunsuz davranışlar ve bu davranışların fotograflarla belgelenmiş olması.
  • yemek sorunu
  • güvenlik elemanı yetersizliği
  • terasa ve hatta çatıya çıkan ögrenciler
  • gizlice içki sokulması (7/24 kurallarında izin verilmemesine rağmen)


    2010 güz döneminde alınan iki karar belge 1 ,belge 2

    forumdan sonraki ögrenci görüşü

    İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yıllardır süre gelen hafta içi 22.00’dan sonra, hafta sonu ise 19.00’dan sonra yasaklanan girişler ile ilgili rahatsızlığımızı dile getirmek istiyoruz. Bu durumun eğitim hakkımızın engellendiğini düşünüyor, okulumuzda geceleri de kalmak istiyoruz. Bizim bu isteğimiz örneği bulunmayan bir talep değildir. Yıllardır ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde giriş-çıkış saatlerinde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

    20 Aralık Pazartesi günü dekanımız Orhan Hacıhasanoğlu ile yaptığımız Öğrenci Forumu’nda bu sorun dile getirilmiş ve birçok öğrenci de bu durumdan rahatsız olduğunu vurgulamıştı. Yaklaşık bir saat süren tartışmanın ardından bu talep çeşitli sebeplerden dolayı reddedilmişti.

    Bizlerse okulun 7 gün 24 saat açık kalamamasına neden olan bu gerekçeleri tek tek tartıştık:

    1) Gerekçelerden ilki okulda gece kalınması dâhilinde ortaya çıkan güvenlik sorunu ve buna bağlı olarak türetilen senaryolar:

    “Geceleri güvenlik sayısı az. Herhangi bir güvenlik sorunu veya yangın sonucu bu durum fark edilemez ve müdahale edilemez.”

    Taşkışla’da bugünkü koşullarda geceleri 2 kişi dış kapıda 2 kişi ise okulun arka tarafında olmak üzere en az 4 güvenlik görevlisi bulunuyor. Giriş-çıkış saatlerinde bir kısıtlama olmayan ODTÜ-Mimarlık Fakültesi’nde ise sadece 2 güvenlik görevlisi bulunmaktadır. Ortaya çıkan bir güvenlik sorununa güvenlik görevlileri müdahale edebilmekte eğer daha büyük bir sorun varsa okul yönetimine haber verilmektedir.
    4 güvenlik görevlisinin yettiğini düşündüğümüz okulumuzda öğrenciler içeri kart sistemiyle girmekte ayrıca Taşkışla binası bir sorun çıktığında ulaşılabilecek merkezi bir yer olan Taksim bulunmaktadır. Merkezi bir yerde olma avantajı ile herhangi bir güvenlik sorunu yaşandığında veya yangın çıktığında müdahale edilebilecek ulaşım kolaylığına sahiptir. Yangın çıktığında geceleyin bu durumun fark edilemeyecek olması konusunda ise yeterli sayıda kamerası bulunan Taşkışla’da herhangi bir yangının güvenlik odasındaki ekranlardan fark edilebileceğini düşünüyoruz.
    Öğrencilerin kendi güvenliklerini sağlamaları için Ayrıca sadece gece değil gündüz de okulda herhangi bir yangın durumunda ne yapılabileceğine dair örnek bir tatbikat yapılmalıdır.

    2) Geceleri hemşirenin okulda bulunamaması:

    “Geceleri okulda hemşire bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşandığında müdahale edilemez.”

    Taşkışla’da bulunan sağlık görevlisi/hemşiresi hafta içi saat 22.00’a kadar beklemekte; hafta sonu da okul binasında bulunmakta mıdır? Eğer bulunmuyorsa neden geceleri okulda hemşirenin olup/olmadığı sorgulanmaktadır? Ayrıca okulumuza oldukça yakın mesafede, acil durumda başvuracağımız birçok hastane bulunmaktadır.

    3) Öğrencilerin Taşkışla binasını kötü kullanacağı, uygunsuz davranışlarda bulunacağı ve okulda geceleri içki içilmesi konusu:

    Önceki 7/24'ler bazı olumsuzluklar yaşanmış olabilir. Kimi öğrenciler mekan kullanımı konusunda duyarsız davranmış, okula zarar vermiş olabilir. Ancak bir kaç kişinin yaptıkları davranış nedeni ile tüm okulun cezalandırılmasını doğru bulmuyoruz. Okulun devamlı 7/24 olması halinde gene kişiler tek tek yaptığı sorumsuzca davranışlarından bizzat kendilerinin sorumlu tutulmasını, herhangi bir ceza olacaksa da sorun çıkaran kişilerin cezalandırılmasını gerekli görüyoruz.

    Üzerine en çok tartışılan ve bizim de özellikle belirtmek istediğimiz bir nokta var: Biz Taşkışla’da geceleri de kalmak isterken bu durumun gündüzden farkının olmadığını, buranın bir yaşam alanı olması gerektiğini savunuyoruz. Asıl gece ve gündüz arasındaki farkı (iskeleye çıkılır, içki içilir, biri çatıdan atlar, bir şeyler/bir yerler kırılır gibi) marjinalleştirmeye başladığımız noktada bu sorunların ortaya çıktığını düşünüyoruz. Oysaki geceleri okulda kalıp çalışmanın da gündüz okulda olmaktan bir farkı yok.

    Bina kullanımı, yenileme, yapım aşamalarında sorumluluk sahibi olacak biz mimar adaylarının bu formasyonu eğitim sürecimiz esnasında aldığı varsayılmaktadır. Ancak İTÜ Mimarlık Bölümü’nden "Mimarlık eğitimini tamamlamıştır" sıfatı ile mezun olan bizler eğitimimiz süresince “Bina kullanımı” şeklşnde adlandırılabilecek bir formasyondan geçirilmiyoruz.

    Peki, soruyoruz: Bir yapının, kullanımı ve korunumu bir mimarlık öğrencisine teslim edilemiyorsa burada bir sorun yok mudur?
    Forumda bizlere yapıldığı gibi azarlanan, güven duyulmayan kişiler değiliz. Üniversiteye gelmiş insanlar olarak kendi sorumluluğumuzu üstlenecek ve güven duyulacak kişiler olduğumuzu düşünüyoruz ve bizim de bu durum ile ilgili çözüm önerilerimiz var:

    1) Taşkışla’nın giriş-çıkış saatlerinin 7 gün 24 saat açık kalması temel isteğimiz olmakla birlikte, gece 12’den sonra giriş kapatılabilir. Ancak saat 00.00’dan önce içeride bulunan öğrenciler okulda kalabilmelidir.

    2) Gece kalacak öğrenciler, gün içinde girişteki güvenlik görevlilerinin elinde bulunacak bir listeye (hangi sınıfta bulunacağı da dahil olabilir) gece kalacağına dair bir imza atabilir.

    3) Dışarıdan söylenen herhangi bir siparişi getiren kişi okulun içine girmek yerine, öğrenciler siparişlerini dış kapıdan almak zorunda olmalıdır.

    Bizler geceleri de gündüzleri gibi okulda kalmak istiyoruz. Çünkü jüri ve teslim zamanlarında ödevlerimizi yetiştiremiyoruz, büyük pafta ve maketlerimizi yanımızda götüremiyoruz veya çalışmamıza devam edemediğimizde verimimiz düşüyor. Kimimizin evinde büyük bir masa yok, kimimiz priz olanağı bile bulunmayan yurtlarda kalıyoruz. Okulu verimli bir şekilde kullanmamızın önüne geçen saat kısıtlaması eğitim hakkımızı engelliyor.

    Taleplerimizin bu sefer dikkate alınmasını ve bu konudaki ciddiyetimizin farkına varılmasını istiyoruz. Geceleri okulda kalmak İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde okuyan bizlerin hakkıdır.


    http://www.box.net/shared/5fuznqapcc
    uyulması gereken kurALLAR GECEN SENE
    http://www.box.net/shared/eauapa883v
    dekanlıga verilen dilekçe
    http://www.box.net/shared/lmb5c9h3ly
    gecen sene aysunun yazdıgı mail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder